Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Informace školy/Účast našich žáků na Konferenci Evropského parlamentu mládeže v Kroměříži

Účast našich žáků na Konferenci Evropského parlamentu mládeže v Kroměříži

Konference evropského parlamentuDva naši žáci, Dušan Pražák a Romans Kristians byli aktivními účastníky na Konferenci Evropského parlamentu mládeže v Kroměříži. O jejich zážitcích se dočtete zde.

Konference evropského parlamentuVe dnech 20. až 23. listopadu jsme se zúčastnili konference Evropského parlamentu mládeže v Kroměříži, kde jsme hledali řešení aktuálních celoevropských problémů spojených mottem „Žít pro vědu, věda pro život“. XI. České fórum se uskutečnilo pod záštitou MVDr. Stanislava Mišáka, hejtmana Zlínského kraje, a Mgr. Jaroslava Němce, starosty města Kroměříže.

Konference evropského parlamentuStudenti z celé republiky, rozděleni do sedmi komisí dle vzoru výborů Evropského parlamentu, formovali své názory nejen na závažná společenská témata, ale i na vědecké a technické záležitosti.  Následně na ně nacházeli řešení, jednali a argumentovali o jednotlivých rezolucích a hlasovali pro jejich (ne)přijetí. Veškerá jednání probíhala v angličtině.

Konference evropského parlamentuDelegáti v neděli přijali např. návrh komise zabývající se dopravou a turismem, ohledně průplavu Dunaj-Odra-Labe, jenž kladlo důraz na modernizaci a zprůchodnění již existujících alternativ. Studenti zabývající se životním prostředím a bezpečností potravin zase navrhli Valnému shromáždění, aby se zamezilo používání geneticky modifikovaných organismů v potravinářství – sněm ale tento návrh zamítl.

Konference evropského parlamentuÚčastnili jsme se také workshopů, z nichž jeden vedla i europoslankyně MUDr. Olga Sehnalová, MBA. Valného shromáždění se účastnila také druhá europoslankyně z Kroměříže – Ing. Michaela Šojdrová.

V aktivitách, jako je tato, vidím vynikající příležitost, jak se mohou studenti dozvědět více nejen o fungování Evropské unie, ale kde mohou také v diskuzi formovat své myšlenky a názory na nejrůznější témata. Politická vzdělanost a kultura je něco, co ve společnosti stále chybí. Jsem ráda, že naší budoucí generaci můžeme nabídnout prostor, kde získají sebevědomí, ale i určitou pokoru k odlišnému názoru, ať už v politice nebo jinde,“ uvedla europoslankyně Sehnalová.

Konference evropského parlamentuOba jsme obdrželi doporučení zúčastnit se 17. Národní výběrové konference, která se koná na konci března ve Zlíně. Tam budeme mít možnost být vybráni k reprezentaci České republiky na mezinárodních zasedáních.

 

Dušan Pražák, 1. ročník oboru Mechanik seřizovač

Romans Kristians, 1. ročník oboru Design průmyslových výrobků

rezoluce v .pdf (anglicky)

video

 

Publikováno: 6.1.2015|Kategorie: Informace školy|