Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika

ERASMUS + projekt LEVIMORE

Naše škola se opět účastní mezinárodního projektu v programu ERASMUS+, tentokrát s názvem Less Virtual More Real = LEVIMORE, zaměřeným na nebezpečí digitální závislosti. Spolupracujeme se školami z Itálie, Turecka a Maďarska. Hlavním cílem je upozornit na nebezpečí času stráveného ve virtuálním světě a hledat řešení, jak se těmto závislostem vyhnout. My jsme se zaměřili na informovanost o tomto problému a jeho řešení pomocí volnočasových aktivit.

Na prvním společném setkání v Itálii, nazvaném DIVING INTO THE NATURE, jsme v partnerském městě Molfetta navštívili záchranné centrum pro mořské želvy s interaktivním programem, v malé pizzerii jsme si vyzkoušeli upéct vlastní pizzu, ve školních laboratořích jsme vyráběli pouzdra a taštičky recyklací textilií a ze dřeva vysoustružili stojan na stolní lampu. Ve škole si pro nás připravili kulturní program ve stylu starého Řecka a také jsme navštívili historická města Bari a Materu, která mají v regionu velký kulturní význam.

Druhá mobilita proběhla v ČR a začala komentovanou prohlídkou Prahy s plavbou po Vltavě. Poté jsme se všichni přesunuli do Zlína, kde na nás čekala výuka tradičních českých tanců, výroba šperků recyklací plastů, návštěva baziliky na Velehradu, archeoskanzenu Modrá a Kovozoo i výukový program v Zoo Lešná.

Na další setkání jsme se těšili do turecké Adany, kde si pro nás naši partneři připravili hodiny kaligrafie a mramorování, ukázku národních tanců, zpěvů a ochutnávku pokrmů. Také nás provedli svým krásným městem s největší mešitou v Turecku a ukázali nám Cappadocii s fascinujícími životními příběhy lidí, kteří tam byli nuceni žít.

Závěrečná schůzka se odehrála v Budapešti. Zde účastníci připravili pod vedením profesionálního kuchaře pravý perkelt, na kterém jsme si pak společně všichni pochutnali, učili se tančit čardáš a další ohnivé maďarské tance. V závěru jsme pro potřebné připravili 120 obložených baget a nemohli si nechat ujít ani plavbu po Dunaji.

Během všech setkání jsme probírali sílu vlivu sociálních médií na současné teenagery. Každá partnerská škola připravila prezentaci na témata související s tímto problémem a následně probíhaly živé diskuze o možných řešeních důsledků, a hlavně předcházení tomuto problému důslednou prevencí.

Publikováno: 16.8.2024|Kategorie: Aktivity školy, Informace školy|