Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Aktivity školy/ŽÁCI SPŠP-COP ZLÍN NA ODBORNÉ STÁŽI V ZAHRANIČÍ S ERASMEM

ŽÁCI SPŠP-COP ZLÍN NA ODBORNÉ STÁŽI V ZAHRANIČÍ S ERASMEM

V letošním školním roce 29 žáků polygrafických, elektrotechnických a strojírenských oborů vyjelo na třítýdenní odbornou stáž do portugalského města Braga. Pracovali samostatně nebo ve dvojicích ve firmách, vždy pod vedením mentora a zdokonalovali si vědomosti a dovednosti ve své profesi. Studenti oboru reprodukční grafik pro média navrhovali webové stránky, editovali fotky a videa a připravovali návrhy na různé tiskoviny; elektrotechnici sestavovali el. obvody, diagnostikovali nefunkční obvody, zjišťovali závady nebo opravovali disfunkčních zařízení; studenti oboru mechanik seřizovač obsluhovali CNC stroje – vyměňovali obrobky, měřili výrobky a s pomocí instruktora měnili korekce nástrojů. V dalších týdnech se učili vytvářet programy a seřizovat stroje, měřit na měřících strojích a pracovat s naměřenými daty. 

O víkendech navštívili nejvýznamnější památky a známá místa ve městech jako Porto a Lisabon. Navštívili významné chrámy jako je Bom Jesus do Monte a Sameiro, kde je jednou z relikvií i osobně věnovaná krev Jana Pavla II. a měli možnost vykoupat se v oceánu. Dozvěděli se spoustu zajímavých informací o portugalské historii a kultuře. Měli velké štěstí, že zažili i tzv. Bílou noc ve městě Braga, což je velký hudební festival, během kterého celé město zářilo bílými lampiony a na mnoha místech byly rozestavěny stage, na kterých vystupovala spousta kapel a zpěváků. Mimořádnou atmosféru podtrhovalo i to, že všichni v ulicích na sobě měli bílé oblečení. Zde jsou postřehy některých účastníků:

Marek Vícha ME:

Můj třítýdenní pobyt v Portugalsku byl úžasný. Na pracovišti byli velmi příjemní lidé, kteří nám ve všem pomáhali. Kromě odborných znalostí jsem si procvičil i profesní angličtinu. Braga mě navíc okouzlila svou historickou atmosférou. Víkendy v Portu a Lisabonu byly nezapomenutelné díky jejich živé kultuře a nádherným památkám. Celkově mě odborná stáž obohatila o spoustu pracovních i kulturních zážitků.

Petr Hubník ME:

Možnost odborné stáže ve firmě v zahraničí pro mě byla velkou výzvou. Zdokonalil jsem se v mnoha ohledech ve svém oboru a obohatil svou odbornou angličtinu. Navíc Braga je nádherné město se zajímavou historií a krásnými památkami. Každý den se těšit na to, až s kamarády budu zase objevovat její zákoutí, bylo opravdu k nezaplacení. Poznat na pracovišti i ve městě nové lidi a mluvit s nimi anglicky bylo opravdu skvělé, s některými jsem v kontaktu až doposud.

Lenka Světinská RM:

Stáž v Braze byl nezapomenutelný zážitek, na který budu dlouho vzpomínat. Úžasné prostředí a skvělí lidé ve firmě, velmi zajímavá a pestrá práce v mém oboru, výborné jídlo a bohatá kultura. Nelze vyjádřit slovy, jak moc mi to všechno stále chybí.

Natálie Jakubová RM:

Pobyt v Portugalsku byl úžasný. Nešlo jen o to zkusit si práci ve firmě v zahraničí, která pro nás byla velmi přínosná, ale taky se sám za sebe postavit. Naučit se více mluvit anglicky, odcestovat pryč, být tam sám za sebe… poznali jsme nové lidi, kamarády, více se bavili mezi sebou i se spolužáky z ostatních oborů. Erasmy v sobě skrývají více, než by člověk na první pohled řekl.

Klára Šromová RM:

Stáže v Portugalsku pro mě byly jedním z nejintenzivnějších zážitků za celou střední. Dalo mi to spoustu zkušeností nejen z profesního hlediska, ale i sebepoznání a celé ty tři týdny byly velkým dobrodružstvím.

 

V rámci tohoto projektu vyjeli i tři vyučující na stínování svých kolegů do školy Adana Fen Lisesi v tureckém města Adana.

Publikováno: 20.6.2024|Kategorie: Aktivity školy|