Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Informace školy, Strojírenské obory/Kovářský výcvik opět v Kovárně VIVA

Kovářský výcvik opět v Kovárně VIVA

Pomalu se již stává tradicí, že se Kovárna VIVA, a.s., jako sociální partner naší školy při rozvíjení vzájemné spolupráce, ujímá výuky kovářského výcviku žáků oboru Strojní mechanik.

   Kovárna VIVA, a.s. je jednou z předních českých průmyslových kováren. Specializuje se na výrobu výkovků od návrhu, konstrukce až po tepelné zpracování, obrábění a povrchové úpravy. Její výrobky jsou určeny především pro automobilový průmysl předních světových značek. Vyrábí výkovky až do hmotnosti 40 kg. Kovárna VIVA, a.s. má ve svých řadách mnoho zkušených odborníků v oblasti kování a proto jsme rádi, že můžeme v této firmě provádět výuku.

   Kovářského výcviku se v termínu 4. 4. – 8. 4. 2016 zúčastnilo 12 žáků oboru Strojní mechanik se svými vyučujícími. Po zahájení proběhlo školení bezpečnosti práce a žáci byli seznámeni s organizací a průběhem kovářského výcviku. V další části byli seznámeni s historií a vývojem kovářství, s tím, kdy byla Kovárna VIVA založena a jak se postupně rozvíjela od svého založení až do dnešní doby. V dalších dnech od úterý do pátku probíhalo vlastní kování. Samotná výuka se provádí na klasických výhních. Je to ruční práce, kde se materiál zpracovává ručně kladivem na kovadlině. Žáci byli rozděleni do dvou skupin. První skupina v úterý a ve středu prováděla ruční kování, druhá skupina byla rozdělena na různá pracoviště v hlavní výrobě, kde se v časových intervalech žáci postupně střídali a seznamovali se s různými metodami výroby. Ve čtvrtek a v pátek se skupiny vyměnily. Žáci při ručním kování pracovali pod vedením zkušeného mistra kováře ze zdejší kovárny pana Richarda Potočka, který jim předával své bohaté zkušenosti v oblasti ručního kování, předváděl různé technologie, vysvětloval a radil, jak postupovat. Ukázal, jak se dají zhotovit různé předměty, klínky do kladiv, podkovy, hřeby, kramle, krbové nářadí a jiné. Kování žáky bavilo, vykované věci si mohli vzít a využívat doma. Kovářský výcvik byl pro ně jednoznačným přínosem. Je zcela zřejmé, že vědomosti nestačí a je nutné se stále učit a zdokonalovat ve svém oboru.

   Závěrečné hodnocení kovářského výcviku z pozice žáků i majitele firmy bylo pozitivní. Zájem školy je v tomto trendu i nadále pokračovat a věříme, že i Kovárna VIVA, a.s. nám vyjde vstříc.

   Poděkování patří panu Čestmíru Vančurovi, majiteli firmy, který umožnil kovářský výcvik v areálu a nesl veškeré náklady spojené s výukou, personálnímu oddělení – paní Lence Horákové, která výcvik organizačně zajistila a v neposlední řadě také panu Richardu Potočkovi, který odborně kovářský výcvik vedl.

Bc. Málek Petr, Bc. Kulíšek Jan, Masar Pavel

Publikováno: 2.5.2016|Kategorie: Informace školy, Strojírenské obory|